Na problemy z odpornością bez wątpienia przydadzą się kiełki oraz natka. Są one bowiem prawdziwą skarbnicą mikroelementów i niezbędnych dla zdrowia witamin. Natkę oraz kiełki warto wprowadzić do swojej diety szczególnie w czasie jesienno-zimowym, gdyż właśnie wtedy najłatwiej się rozchorować. Natka to źródło żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowej pracy układu immunologicznego.
Ponadto, jest także bogata w witaminę C i witaminę E. Można w niej również odnaleźć kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak magnez, potas, wapń, cynk, miedź, fosfor oraz mangan. Natka pietruszki posiada też właściwości moczopędne, pomaga na trawienie i odtruwa organizm z toksyn. Kiełki natomiast zawierają w sobie mnóstwo białka, witamin i minerałów.
Można w nich znaleźć zarówno witaminy z grupy B, jak i witaminę C. Są także źródłem witaminy D, E, PP oraz K. Poprzez spożywanie kiełków dostarcza się organizmowi cennych minerałów, doskonale wzmacniających odporność. Kiełki zawierają w sobie również cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które także mają duży wpływ na pracę układu immunologicznego.