Acerola źródłem witaminy C!

Jadwiga Bernardczyk Meller okulista

Na jesieni i w zimie ludzka odporność znacznie spada. Właśnie w tym czasie warto jest zadbać o wzmocnienie układu immunologicznego, by móc bronić się przed chorobami. Dobrym sposobem na poprawienie odporności, może okazać się wprowadzenie do diety wiśni z Barbadosu, znanej także jako Acerola.

Acerola charakteryzuje się tym, że zawiera w sobie ogromną ilość witaminy C – około 1500 mg na 100 g produktu, czyli aż 30 razy więcej od cytryny. Oprócz witaminy C, acerola zawiera w sobie także witaminę A i witaminy z grupy B. Ponadto, można w niej odnaleźć żelazo, fosfor, wapń, białko, magnez, kwas jabłkowy oraz mangan.

Włączenie aceroli do diety pozwala nie tylko ustrzec układ odpornościowy przed osłabieniem, ale także chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Owoc ten wpływa ponadto pozytywnie na pracę serca, nerek i wątroby. Po acerolę i produkty z acerolą warto sięgać szczególnie w czasie zachorowań, czyli w okresie jesienno-zimowym.

Dzięki temu organizm stanie się bardziej odporny, a ryzyko złapania przeziębienia lub grypy znacznie spadnie.

www.monte-cassino-1944.com